Aparatul dentar este asociat de cele mai multe ori cu un instrument de tortura de catre pacienti. Se observa inca de la primele consultatii ortodontice reticenta pacientilor de a purta un astfel de aparat. Se gandesc in primul rand la aspectul estetic neplacut, la durerile ce vor urma dupa montarea lui si se ingrijoreaza privind igiena, care necesita o mai multa rigurozitate.

Nu e nimic de speriat! Tratamentul ortodontic are ca scop imbunatatirea imaginii fetei, sanatatea dintilor si a gingiilor si functionarea in bune conditii a aparatului masticator. Este adevarat, ca exista dureri sau o oarecare tensiune in primele trei zile de la montarea aparatului dentar, igiena se face si ea cu mai mare atentie, iar efectul estetic nu este deloc o reala problema, avand in vedere ca in ziua de astazi a devenit chiar un trend :) .

Avantajele aparatului dentar

  • Forta elastica exercitata de arcul metalic faciliteaza deplasarea controlata a directiei de crestere a fiecarui dinte in parte;
  • Tratamentul cu aparat dentar fix corecteaza chiar si malocluziile dentare grave;
  • Timpul maxim de actionare a dispozitivului fix este de aproximativ  2 ani;
  • Indiferent de colaborarea copilului, adolescentului sau a adultului, aparatul dentar fix este activ 24 de ore din 24, ceea ce-i mareste eficienta;
  • Rezultatele obtinute sunt permanente;
  • Indreapta, corecteaza si aliniaza pozitia dintilor, chiar daca problemele sunt ereditare.

Cine poate solicita un aparat dentar?

Tratamentul ortodontic este o alternativa atat pentru copii cu dantura permanenta, cat si pentru adulti. O dantura aliniata nu este doar un factor estetic, ci intra mai ales in sfera sanatatii dentare. Dintii inghesuiti, aliniati gresit sau prost dispusi sunt mai greu de curatat. In consecinta, sunt predispusi diverselor afectiuni dentare si gingivale.

In urmatoarele articole vom prezenta detaliat si diversele tipuri de aparate dentare prezente si indicate in clinica noastra.