Cariile dentare sunt cele mai frecvente afectiuni ale danturii. Ultimele studii arata ca circa 80-98 % din populatia Romaniei sufera de acest lucru. Ele se manifesta prin pierderea treptata si localizata de tesut dur dentar. Factorii care contribuie la favorizarea cariilor tin in primul rand de stilul nostru de viata :

-nerespectarea igienei dentare

-alimente bogate in carbohidrati (zaharuri, amidon)-produc acizi care distrug suprafata dintelui.

-fumatul-

-stresul

-aportul scazut de fluor

-secretia de saliva

Daca nu se vad cariile in oglinda, cum le putem diagnostica din timp?

Numai medicul dentist va poate spune sigur daca aveti carii. Aceasta pentru ca, de multe ori o carie se dezvolta sub suprafata dintelui, unde nu poate fi observata. Un control periodic la 3-6 luni si o radiografie va pot indica aparitia cariilor,

Simptomele cariei

– Durerea (cel mai violent simptom) – determinată de iritarea pulpei si infectarea ei,

– Respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura,

– Pete albe, gri, maro sau negre pe dinte

– Dinte fracturat sau sensibil la presiune

N.B.-CARIA DENTARA NETRATATA EVOLUEAZA SI DETERMINA ABCESUL DENTAR!!

Tratamentul cariilor

Pentru o carie incipienta poate fi tratata de medicul stomatolog cu solutii cu fluor, care au rolul de a opri procesul de degradare al dintelui.

Pentru o carie care a format efectiv o “gaura” in dinte va apela la curatarea ţesutului dentar alterat si infectat, iar apoi va umple aceasta cavitate printr-o obturaţie, popular denumita plomba. Ea are scopul de a inlocui tesutul dentar lipsa si sunt folosite cimenturi dentare (de culoarea dintelui) si materiale compozite (care sunt cele mai apropiate de proprietatile dintelui natural).

DSC_4488

 

DSC_4486

Prevenirea 

– periajul de cel puţin 2 ori pe zi (dimineata si seara) si executarea corecta a acestuia

 –folosirea atei dentare si a apei de gura, care au rolul de a elimina resturile alimentare ramase in spatiile interdentare si bacteriile ramase in cavitatea orala.

alimentatia, care nu trebuie sa abunde in produse bogate in carbohidrati