Ce este boala paradontala?

Numita stiintific parodontopatie si popular parodontoza, aceasta afectiune dentara se refera la imbolnavirea parodontiului marginal – aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare (gingii, ligamente dentare, etc.)

De cauza microbiana, parodontoza are o evolutie diferita in timp, de la caz la caz, insa rezultatul final este aproape intotdeauna reprezentat de mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcadele dentare, uneori chiar la varste tinere.

Care sunt cauzele acestei boli?

Factorul determinant (etiologic) al bolii parodontale este placa bacteriana, care incepe sa se formeze la o ora dupa periaj si realizeaza o acumulare maxima dupa 30 de zile.Daca nu exista o igiena orala corecta, bacteriile isi incep actiunea distructiva asupra tesuturilor dentare si a gingiilor.

Evolutia bolii este intretinuta de factori locali favorizanti precum:

  • Igiena necorespunzatoare
  • Tartrul dentar
  • Anomaliile dento-maxilare (inghesuirea si spatierea dentara)
  • Traume locale si ocluzale
  • Prezenta unor factori retentivi pentru placa bacteriana la nivelul dintilor (carii netratate, obturatii coronare incorect adaptate, lucrari protetice incorect adaptate)

Alti factori de ordin general

  • Predispozitia ereditara
  • Stari fiziologice: pubertate, sarcina, menstruatie, menopauza, utilizarea de anticonceptionale
  • Boli sistemice: diabet zaharat, hipovitaminoze (A,B1, B2, D, C, PP), leucemii, anemii, boli cardiovasculare, tulburari endocrine, disfunctii immune (SIDA), etc.
  • Tratamente medicamentoase utilizate in: epilepsie, afectiuni cardiovasculare, tratament imunosupresor
  • Stresul psihoemotional

Care sunt semnele acestei boli?

Intr-o prima faza a bolii se remarca o inflamatie a gingiilor, care devin rosii, tumefiate, dureroase si sangerande spontan sau la periaj. Netratata, aceasta gingivita se poate transforma in parodontopatie, insa acest lucru nu este obligatoriu. Trecerea catre parodontoza se face o data cu afectarea oaselor maxilare care se distrug, se demineralizeaza, isi micsoreaza volumul si astfel afecteaza implantarea dintilor.

Practic, pacientul simte o durere surda, difuza, la nivelul radacinilor dentare, de intensitate medie, care apare mai frecvent dimineata. De asemenea, pacientul poate observa gingia de culoare rosie – violacee, sangeranda si retractii gingivale. Alte semne ale parodontopatiei sunt reprezentate de formarea de spatii intre dinte si gingie (pungi parodontale) pline cu bacterii si puroi, ducand la gust si miros neplacut. De obicei toate aceste semne sunt insotite de prezenta tartrului dentar, care este unul din factorii incriminanti in aparitia parodontopatiei.

In fazele avansate ale bolii dintii se misca si se pierd unul cate unul de pe arcadele dentare.

 

Cum prevenim boala paradontala?

In concluzie, parodontoza este o boala ce poate fi prevenita daca se respecta normele de igiena orala, alimentatie, iar controalele medicale de specialitate se fac periodic.

Cum tratam boala paradontala?

Tratamentul este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist, cel putin o data la 6 luni, pentru detartraj si chiuretaj subgingival. De asemenea pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala.

Pacientul va fi instruit pentru mentinerea igienei orale prin periaj corect, folosirea apei de gura, atei dentare si a periutelor interdentare.Se va urmari echilibrarea ocuzala, reabilitarea protetica, imobilizarea dintilor. In stadii avansate se recurge la tratamentul chirurgical: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase.Clinica noastra va ofera o abordare ultramoderna si eficienta a tratamentului afectiunilor parodontale, datorita aparaturii de ultima generatie pe care o detinem: