Detartrajul cu ultrasunete este folosit pentru a indeparta tartrul de pe dinti si de sub gingie, inclusiv petele colorate de cafea si nicotina de pe suprafata smaltului

Acest tip de curatare a dintilor este mult mai eficienta decat cea realizata manual si mai putin traumatizanta pentru dinti si gingii.. In mai putin de o ora, detartrajul indeparteaza depozitele bacteriene si este mult mai usor tolerat de catre pacienti.

Tartrul dentar se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă. Tartrul se poate depune încă de la vârste fragede și afectează sănătatea dinților.

 

Aderă la suprafața dinților, dar poate acoperi și altezone dure precum: obturații (plombe), punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) șieste un factor favorizant al apariției bolii parodontale.

Pentru o igiena dentara completa, detartrajul se completeaza cu un periaj profesional  si cu un air flow. Periajul este necesar pentru a netezi suprafețele și pentru a îndepărta complet eventualele reziduri ale plăcii bacteriane. La final, air flow-ul, este un dispozitiv utilizat in tratamentele de profilaxie dentara care, pentru inlaturarea petelor si a tartrului, se foloseste de actiunea jetului de aer, combinat cu apa si o pulbere de bicarbonat de sodiu.

Este indicat ca tehnica de detartraj sa se efectueze o data la 6 luni.