Tehnologia laser a capatat un real interes in cadrul tratamentelor parodontale, datorita eliminarii dezavantajelor intalnite in cadrul tratamentelor clasice (reacții alergice, multitudinea efectelor secundare și rezistența la antibiotice, metodele chirurgicale invazive, etc.)

 

1. Ce este boala parodontala?
Boala parodontala este un termen general, utilizat pentru afectarea tuturor structurilor (mucoasa gingivala, osul alveolar si ligamentele parodontale) ce sustin dintele la nivelul arcadei dentare.
Principalele forme de afectiuni parodontale sunt reprezentate de catre:
-Gingivite
-Parodontite
-Retractii gingivale
Gingivita reprezinta prima forma de afectare parodontala. In lipsa unui tratament corespunzator acestea pot evolua catre forme mai grave de afectare parodontala, asa numitele parodontite ce implica distructii atat la nivel gingival cat si la nivel osos.
In functie de gradul de afectare parodontala, parodontitele pot fi superficiale, medii sau profunde, insa pot prezenta si particularitati corelate cu starea de sanatate generala si a factorilor favorizanti. Parodontita poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului care sustine dintii.
Retractiile gingivale reprezinta manifestari ale lipsei de tesut osos si ginvial, cu expunerea radacinii dentare ce pot cauza sensibilitate dentara, aspect inestetic, si o predispozitie crescuta la uzura radacinii datorita periajului si a altor factori favorizanti.

2.Principalele cauze ale aparitiei bolii parodontale

In contrast cu multitudinea de forme de gingivita si parodontita, cauza etiologica comuna este reprezentata de catre placa bacteriana. Placa bacteriana reprezinta o incarcatura microbiologica cu specii bacteriene diverse si cu implicatii diferite asupra tesuturilor parodontale. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal. Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii.
Insa, pe langa rolul etiologic efectuat de catre placa bacteriana (biofilmul bacterian) sunt incriminati si factorii favorizanti precum: tartrul dentar, trauma ocluzală, cariile dentare, edentația, anomaliile dento-maxilare, parafuncții, obiceiuri vicioase, factorii iatrogenici, și nu în ultimul rând factorii generali sistemici. Acestia, in prezenta placii bacteriene, intensifica distructiile parodontale, manifestandu-se in principal prin urmatoarele semne:
– sangerare la periaj, masticatie, succiune
– mobilitate dentara insotita sau nu migrari dentare
– miros urat al cavitatii orale
– inflamatia gingivala (gingie rosu intens, rosu-violaceu)
– retractii gingivale

3.Care sunt tehnicile moderne de tratament?

Precum etiologia bolii parodontale, si tratamentul este la fel de complex!
Medicina actuala este in cautare de noi tehnologii ce au rolul de a imbunatati actul terapeutic, oferind tratamente minim invazive, eficiente si sigure. Tehnologia laser a capatat un real interes in cadrul tratamentelor parodontale datorita eliminarii dezavantajelor intalnite in cadrul tratamentelor clasice (reacții alergice, multitudinea efectelor secundare și rezistența la antibiotice, metodele chirurgicale invazive, etc.)
Avantajele utilizarii laserilor, ca adjuvant la tratamentul parodontal sunt:
-Efect bactericid și detoxifiant
-Efect hemostatic
-Acces superior în zonele anatomice dificile
-Tratament confortabil pentru pacienți datorită evitării chirurgiei parodontale în cazul pungilor de peste 6 mm adâncime (Tratamente minim – invazive)
-Lipsa administrării antibioticelor și implicit a efectelor secundare și a rezistenței bacteriilor la aceste antibiotice
-Biostimularea țesuturilor parodontale (efect regenerativ)

In cadrul Terapiei parodontale chirurgicale, laserul este utilizat pentru îndepărtarea polipilor, tumoretelor gingivale, si a altor formatiuni neoplazice orale; pentru reducerea intensității dureroase (chiar absența durerii), pentru dezinfecția zonei asupra căreia s-a intervenit; la limitarea/stoparea sângerării și la asigurarea coagulării sângelui în zonele supuse aplicării procedurilor; în majoritatea intervențiilor chirurgicale parodontale, care sunt finalizate fără a fi necesare suturi. La acestea se adaugă precizia în tratarea suprafețelor, ceea ce determină reducerea timpului de vindecare și reducerea semnificativă a posibilității de apariție a complicațiilor post-operatorii.
Succesul tratamentului parodontal este reprezentat de oprirea în evoluție a distrugerilor țesuturilor parodontale, eliminarea sau controlul asupra factorilor etiologici, însoțiți de modificarea florei microbiene la un nivel compatibil cu sănătatea. Acest lucru poate fi obtinut cu succes, prin aplicarea laser-terapiei fara concursul antibioterapiei.

4.Pacientii care sufera de diabet beneficiaza de un tratament preferential?

Afectiunea de tip diabet influenteaza destul de mult starea de sanatate la nivel oral, prin prisma implicatiilor autoimune si a ratei de vindecare precare. Cea mai importanta forma ramane parodontita pacientului diabetic. Tratamentul parodontal laser aplicat pacientilor cu diabet reprezinta o alternativa minim-invaziva datorita functiei de biostimulare (ce sustinand si grabind procesele reparatorii tisulare) si a functiei antimicrobiene eficiente.
Insa utilizarea tehnologiei laser in cadrul tratamentelor parodontale la pacientii cu diabet nu poate inlocui urmatoarele indicatii conventionale:
-Regim dietetic corespunzator afectiunii de tip diabet, imunoterapie si verificarea regulata a glicemiei
-Programari stomatologice dimineata si controale periodice la medicul dentist
-Profilaxia antimicrobiana utilizand antibioterapia pre- si postoperator
Insusirea tehnicilor corecte de igiena orala, utilizand mijloace auxiliare de igiena precum (ata dentara, apa de gura, dus bucal)

5.Cate etape cuprinde tratamentul parodontal laser?

Tratamentul parodontal este sistematic divizat în 3 mari etape:
1.Terapia inițială (îndepărtarea biofilmului bacterian) prin metode non-chururgicale:
2.Terapia de corectare (efectuata la 2-3 luni de la terapia initiala)
3.Susținerea terapiei parodontale (controale periodice de 2 ori pe an)

Aceste etape sunt dependente de gradul de afectare si vindecare al fiecarui individ.
In cadrul terapiei initiale, tratamentul parodontal laser cuprinde manopere precum: chiuretajul parodontal laser cu ajutorul laserului Er,Cr:YSGG (indepartarea tesutului necrozat si infectat de la nivelul pungilor parodontale, precum si a tartrului subgingival), decontaminarea parodontala utilizand laserul dioda pentru inactivarea bacteriilor specifice cauzatoare de distructii parodontale, si terapia de biostimulare.