Se vorbeste des despre boala parodontala, dar cu toate acestea inca reprezinta o “necunoscuta” pentru multi dintre noi. Internetul “zbarnaie” de informatii, insa sunt mult prea multe, pentru a reusi sa ne dam seama care sunt cele mai corecte. Cu ajutorul Dr. Stefan Raducan am reusit sa va redam cateva informatii sintetizate despre boala parodontala si terapia revolutionara cu laser.

Parodontita este o boală inflamatorie cronică ce afectează țesuturile de susținere ale dinților. Un factor etiologic principal îl reprezintă coloniile numeroase de bacterii prezente în biofilmul dentar. Manifestări clinice ale bolii: inflamația la nivelul parodonțiului (tumefacții și sângerări gingivale), retracții gingivale și resorbții ale osului alveolar.

Tratamentul are ca scop principal îndepărtarea depozitelor subgingivale de tartru de pe suprafețele radiculare – chiuretajul subgingival și planarea radiculară prin folosirea instrumentarului manual (chiurete Gracey). Studii recente au demonstrat că eliminarea calculilor și microorganismelor din pungile parodontale prin instrumentare manuală a fost adesea incompletă, bacteriile patogene fiind prezente în peretele intern al pungilor și pe suprafața radiculară, blocând astfel procesele de regenerare tisulară.

Pentru a îndepărta bacteriile rămase și a obține astfel un rezultat de durată,  este indicată completarea chiuretajului subgingival cu aplicarea TERAPIEI LASER, care prezintă următoarele avantaje:

  • datorită acțiunii sale bactericide, laserul, elimină necesitatea administrării de antibiotice;
  • distruge biofilmul – aranjamentul comun și complex al bacteriilor;
  • îndepărtează eficient depozitele de tartru;
  • reduce adâncimea pungilor parodontale;
  • reduce incidența sângerărilor gingivale;
  • nu produce modificări morfologice la nivelul suprafețelor radiculare;
  • stimuleaza regenerarea ligamentelor dento-parodontale.

Este bine de stiut ca includerea terapiei laser în schema de tratament a bolii parodontale este dovada că „progresul științific” corespunde necesităților pacienților.

Un articol scris in colaborare cu Dr. Stefan Raducan.