Importanța etapelor de salvare a dinților prin tratamentul endodontic

Medicina dentară astăzi, beneficiază din plin de progresele tehnologiei din domeniu și nu numai. Avem posibilitatea de a fi tratați într-un oraș de provincie la fel de bine ca în orice alt mare oraș al lumii, cu câteva condiții: medic specializat, instruit să aplice tehnica potrivită fiecărei patologii, aparatură de înaltă performanță și disponibilitatea pacientului de a înțelege etapele de tratament.

Cu toate că evoluția este rapidă și din ce în ce mai accesibila, rămâne o constantă valabilă în practica stomatologică care spune că:

  • “ cea mai bună coroană/fațetă e smalțul,
  • cel mai bun tratament de canal e nervul si
  • cel mai bun implant este rădăcina dintelui”.

Pornind de la această idee, folosim tehnologia avansată de care dispunem, pentru a menține acest ideal, cât mai mult timp posibil.

Importanța etapelor de salvare a dinților prin tratamentul endodontic

De cele mai multe ori însă, pacienții se prezintă la dentist, când caria extinsă în profunzime a permis pătrunderea bacteriilor în interiorul dintelui, contaminând pulpa coronară. În acest caz, smalțul și dentina și-au pierdut rolul de scut și favorizează prin retenție bacteriană, inflamația ireversibilă a pulpei coronare și radiculare, ducând inevitabil la tratamentul endodontic. Acesta urmărește salvarea rădăcinii și a țesuturilor dure dentare rămase la suprafața gingiei.

Specialitatea care tratează și menține sănătatea rădăcinilor dinților se numește endodonție și are ca obiectiv, tratarea tuturor afecțiunilor ce privesc interiorul dintelui (camera pulpară și canalul radicular), dar și țesuturile din vecinătate, care au suferit patologii consecutive afectării pulpei dintelui.

Tratamentul de canal, cum este denumit în limbajul uzual, este singura alternativă conservatoare la extracția dintelui, aflat într-un proces inflamator, fie el acut sau cronic.

Importanța etapelor de salvare a dinților prin tratamentul endodontic 23

Înainte de a accepta extracția unui dinte, pacientul se va asigura că a beneficiat de diagnosticul corect din partea unui specialist în practica endodontică. Medicul va efectua o serie de investigații și o inspecție amănunțită a dintelui, pentru a lua decizia care permite un rezultat predictibil și de durată.

Dacă se va hotărâ “salvarea dintelui”,  etapele de tratament ce vor urma, vizează eliminarea infiltrației bacteriene din întregul sistem radicular al dintelui și implicit tratarea parodontitei apicale, ce însoțește în cele mai multe din cazuri, patologia pulpară.

  1. Se va izola dintele cu o folie din latex, numită digă dentară, etapă foarte importantă pentru a elimina riscul patrunderii salivei în interiorul dintelui;
  2. Se îndepărtează cariile și obturațiile coronare inadecvate și se reconstruiesc pereții laterali cu materiale compozite;
  3. Conținutul camerei pulpare și al canalelor radiculare este îndepărtat cu instrumente manuale si rotative alese cu grijă de către specialist, în funcție de grosimea și lungimea canalului;
  4. Medicul va folosi multiple metode de măsurare a canalelor si va iriga abundent întregul sistem endoradicular cu substanțe puternic antiseptice;
  5. Atunci când forma canalului este conturată, se va recurge la obturația radiculară cu materiale biocompatibile care asigură etanșeizarea completă pe toată lungimea canalului;
  6. Tratamentul de canal se încheie prin obturația definitivă coronară cu material compozit cu /fără pivot. Dacă din diverse motive se întârzie această etapă, dintele poate suferi fisuri, fracturi sau pierderi ale materialului provizoriu care duc la reinfectarea dintelui în interior sau chiar la extracție .

Fiecare etapă executată corect, crește considerabil șansele obținerii unor rădăcini sănătoase și păstrării dintelui pe arcadă o perioadă lungă de timp

Statistic, dinții tratați astfel de către medicul specialist, au o rată de succes foarte mare, dar în final dintele rămâne în grija pacientului, responsabil de propria igienă orală și prezentarea la controale anuale.

Importanța etapelor de salvare a dinților prin tratamentul endodontic

Un articol scris si sustinut in colaborare cu Dr. Paduraru Natalia, medic specialist endodont.