

Tratamentul endodontic este astăzi printre cele mai solicitate proceduri dentare. În afară de faptul că elimină durerea cauzată de diverși factori, este, de asemenea, o alternativă perfectă pentru a salva un dinte de la extracție. Dr. Loredana Popovici, ne explica pe indelete cat de important este tratamentul endodontic in salvarea dintilor.
Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentară, țesutul moale din interiorul unui dinte, devine inflamată sau chiar infectată. Inflamația pulpei poate avea o varietate de cauze, unele dintre ele fiind reprezentate de: carii profunde netratate, obturații coronare voluminoase, fară protecție pulpara, boala parodontală, trauma ocluzală, atriția sau abrazia dentară și chiar traumatisme directe.
Semnele și simptomele unui dinte care necesită tratament endodontic variază, dar ce atrage atenția pacientului cel mai des, este durerea provocată de excitațiile termice, mai mult la rece și mai puțin la cald, dar și de agenți chimici (dulce). Alte semne includ sensibilitatea la atingere și masticație, modificarea de culoare a dintelui, sensibilitatea gingiei aferente dintelui interesat și chiar formarea unui abces dentar. Din păcate, nu toți dinții afectați prezintă simptome, ceea ce poate duce la o degradare neobservată a pulpei.


Când se confruntă cu decizia de a salva un dinte natural cu ajutorul unui tratament endodontic, sub îndrumarea medicului specialist, pacientul ar trebui sa se simtă încrezător că aceasta este cea mai bună alegere pentru sănătatea dentară.
Un pacient nu ar trebui să aleagă niciodată varianta extracției dentare, doar pentru ca, la prima vedere, aceasta pare mai ieftină decât un tratament endodontic. Ulterior, costul unui implant sau a unei punți dentare, care să suplineze funcția dintelui extras, va fi cu mult mai ridicat, necesitând binențeles și vizite suplimentare în cabinetul dentar.
De asemenea, nici frica de durere ce o poate cauza un tratament endodontic, nu mai este justificată, având in vedere că toate tratamentele de acest fel se realizează sub anestezie locală eficientă, oferind pacientului tot confortul necesar.
Cu ajutorul microscopului electronic, care ofera o precizie mult mai mare asupra tratamentului, a izolarii riguroase a dintelui, dar și a tehnicilor moderne de preparare și obturare a canalelor radiculare, se poate realiza un tratament endodontic cu șanse mari de reușita pe termen scurt și pe termen lung, păstrând astfel dintele natural în cavitatea bucala și continuând să funcționeze ca orice alt dinte.

