

Stim cu totii ca aparitia maselei de minte coincide cu varsta maturitatii sau popular vorbind cu momentul in care “iti vine mintea la cap!”. Pentru unii pacienti insa, maseaua de minte este egala cu inceputul unor mari dureri sau momente nu tocmai placute.


Maseaua de minte este ultimul dinte din seria celor permanenti care apare pe arcadele dentare, momentul eruptiei lui fiind variabil de la un individ la altul. De regula, intre 18 si 25 de ani. In majoritatea cazurilor aceste masele cresc stramb sau se cariaza foarte repede din cauza ca maxilarul s-a micsorat. De aceea, noi recomandam pacientilor nostri ca maselele de minte sa fie extrase, chiar daca nu sunt cariate. Desi parerile sunt impartite, maseaua de minte nu are functie masticatorie si in plus este slab mineralizata. Tartrul se poate depune usor, iar cariile instalate pot afecta cu mare usurinta gingia, ajungandu-se la inflamatii serioase. Molarii de minte pot cauza de asemenea si chisturi, fiind totodata implicati in deplasarea dintilor adiacenti. Molarul de minte poate fi şi total sau partial inclus în os, (adica ingropat in osul maxilar), cu o poziţte orizontalizata (spre dintele vecin, pe care îl poate caria).
Extractie molarului de minte
O simplă radiografie panoramica va arăta medicului ce are de făcut. Apoi, extractia se va realiza sub anestezie locala. Ea poate dura 5 minute, insa in cazurile in care dintele are o morfologie atipica si un numar variabil de radacini se poate complica foarte mult interventia.


Dupa extractie, se poate resimţi un discomfort, durerea fiind ameliorată prin administrarea de analgezice. De asemenea, medicul dumneavoastra poate recomanda antibiotice pentru evitarea infectiilor. In prima zi, trebuie evitate alimentele tari sau fierbinti, lactatele şi bauturile alcoolice. Mai mult, pentru o vindecare optima si pentru a evita infectiile pe parcursul vindecarii, fumatul este total interzis pe durata a 24 de ore de la extractie.